PASKALYA ÇÖREĞİ TARİFİ
PASKALYA ÇÖREĞİ TARİFİ
Klasik Challah İÇİNDEKİLER
iki 1/4 onsluk paket veya 4 1/2 çay kaşığı
1/4 su bardağı ılık su
3/4 su bardağı şeker, artı maya provası için 2 çay kaşığı şeker
1/2 yemek kaşığı bal
1/2 su bardağı kanola yağı, artı kaseyi yağlamak için 1-2 çay kaşığı
1 yemek kaşığı ince tuz
1 su bardağı kaynar su
1/2 bardak soğuk su
3 büyük yumurta artı 1/2 yumurta sarısı (kalanı sırlamak için saklayın)
6-7 su bardağı ekmeklik un
Hazırlık Talimatları
1 bardaklık bir ölçüm kabında, mayayı 1/4 bardak ılık suda eritin ve 1 çay kaşığı şekerle karıştırın. Karışım kalınlaşana kadar yaklaşık 10 dakika bekletin.
Bu sırada yağı, tuzu, kalan şekeri ve balı geniş bir karıştırma kabına alın. Bir çırpma teli ile karıştırın. Kaynayan suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerine soğuk suyu ekleyip karıştırın.
Yumurtaları orta boy bir kapta çırpın ve 1 çorba kaşığı hariç hepsini yağ karışımına ekleyin. Kalan yumurtayı, somunları sırlamak için buzdolabında saklayın.
Maya karışımı koyulaşıp köpürünce kaseye ekleyin ve çırpın. Yaklaşık 1 su bardağı unu ekleyin ve iyice çırpın. Bir bardak daha un ekleyin ve çırpın. Şimdi tahta kaşığa geçmeniz gerekecek. Toplam 6 bardak un ekleyene kadar her seferinde 1 bardak daha fazla un ekleyin. Bir sonrakini eklemeden önce her parti unu tamamen karıştırdığınızdan emin olun. Hamurun karıştırılması zorlaştığında tezgahın üzerine dökün ve kaseden mümkün olduğu kadar fazla hamur ve un kazıyın.
Unu 1/4 su bardağından başlayarak ve daha sonra yemek kaşığı ile azar azar ekleyerek, her seferinde elinizle sıkarak, hamuru alt üst ederek ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurarak ekleyin. Elinizi hamura sürttüğünüzde hamurun yapıldığını anlayacaksınız ve yapışmaz ve pürüzsüz bir his verir. Tarifteki unun tamamını muhtemelen ekleyemezsiniz.
1 tatlı kaşığı sıvı yağı tencereye alıp etrafını ovun. Hamuru kaseye geri koyun, yağ ile kaplayın ve temiz bir bulaşık bezi ile örtün. 1 saat mayalanmaya bırakın.
Arzuya göre şekillendirip parşömen veya Silpat kaplı fırın tepsisine dizin.
45 dakika kabarmaya bırakın.
Fırını 350 ° F'ye ısıtın. Üzerine ve yanlarına 1 tatlı kaşığı su ile karıştırılmış yumurtayı sürün. 30 ila 35 dakika veya altın olana kadar pişirin. AFİYET OLSUN Bahri Aykut