MERCİMEKLİ KUZU TARİFİ
MERCİMEKLİ KUZU
Kuzu eti mercimekle pişirirken kuzu parçalarını mutlaka bitkisel yağda kızartın, bu yemeğe daha zengin bir tat verecektir. Mercimek yoksa, kuzu eti tüm baklagillerle iyi gittiği için, örneğin fasulye veya bezelye ile değiştirebilirsiniz.
İçindekiler
Kuzu - 800 gram (posa)
Ampul - 1 adet (büyük)
Havuç - 2 adet (orta boy)
Bitkisel yağ - 4 yemek kaşığı
Tarçın - 1 çubuk
Öğütülmüş kırmızı biber - tatmak
mercimek - 1 su bardağı
Su - 1,5 litre
kuru kayısı - 150 gram
Tuz - tatmak
Yemek pişirmek
Kuzu etini akan suda iyice durulayın, filmlerden soyun ve küçük küpler halinde kesin. Soğanı havuçla soyun ve büyük parçalar halinde kesin.
Bir tava alın, içine 2 yemek kaşığı bitkisel yağ dökün ve ateşe verin. Doğranmış sebzeleri kızgın yağa koyun ve soğanın hafif altın rengi görünene kadar yaklaşık 4-5 dakika kızartın. Oluklu bir kaşık alın ve sebzeleri bir kaseye aktarmak için kullanın.
Tavaya sebzelerin altından 2 yemek kaşığı daha sıvı yağ dökün ve üzerinde et parçalarını 5-6 dakika kadar kızartın. Tencerelere veya ateşe dayanıklı bir cam kaba alın ve kavrulmuş kuzu parçalarını, çubuk tarçını ve beğeninize göre acı biber serpin.
Kızarmış sebzeleri yıkanmış mercimeklerle kuzu parçalarının üzerine koyun, ardından 1 litre sıcak su dökün, her şeyi karıştırın ve bir kapakla kapatın. Fırını 180 dereceye ısıtın ve kuzulu tencereleri (veya formu) içine koyun yaklaşık 1 saat, tencereden (formdan) gelen su çabuk buharlaşıyorsa, tatlı su ekleyin.
1 saat sonra kuzulu tencereleri (formu) çıkarın ve üzerine yıkanmış kuru kayısıları ekleyin, ardından biraz sıcak su ekleyin (su tüm içeriği kaplayacak), tekrar tuzlayın ve 15- tekrar fırına koyun. 20 dakika.
Bitmiş yemeği fırından çıkarın, tarçın çubuğunu çıkarın ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun Bahri Aykut