Hamsili Karadeniz pilavı
HAMSALI KARADENİZ PİLAVISI
Hamsalı Plov (pilav) (Hamsi Pilavı) Türk mutfağının bir klasiğidir, bu yemek mis kokulu pirinç ve taze hamsa hamsi içerir.
İçindekiler
Hamza - 1 kilogram
Ampul - 3 büyük
Bitkisel yağ - 4-5 yemek kaşığı
Pirinç - 1 su bardağı
Su - 3 su bardağı (sıcak)
Tuz - tatmak
Öğütülmüş karabiber - tatmak
Yemek pişirmek
1 kilo hamsiyi temizleyin, ardından her bir balığın içini çıkarın, başını ve kuyruğunu kesin ve karkası omurga boyunca ikiye bölün.
3 büyük soğanı kabuğundan soyun ve küpler halinde kesin, ardından derin bir tavayı ateşe koyun ve içinde 2 yemek kaşığı bitkisel yağı ısıtın. Soğanı sıcak yağa batırın ve yarı saydam olana kadar kızartın.
durulayın, ardından soğanlı tavaya aktarın. Pirinç de şeffaf olana kadar kızartılır.
Soğan ve pirinçle birlikte tencereye 3 su bardağı kaynar su, tuz, karabiber ekleyin ve malzemeleri su buharlaşana kadar pişirin (ateş orta olmalıdır). Su buharlaşır buharlaşmaz, ısıyı en aza indirin, tavayı bir kapakla kapatın ve içindekileri yaklaşık 10 dakika pişirin. Tavayı ocaktan alın ve pirinci yaklaşık 15-20 dakika bekletin.
Bir fırın tepsisi alın (form seramikten yapılmalıdır) ve bitkisel yağ ile yağlayın. Daha sonra hamsi yarımlarını kalıba koyun, tuzlayın ve karabiber ekleyin (hamsi, kalıbın yanlarında hafif bir örtüşme olacak şekilde tek kat halinde döşenmelidir).
Pirinç dolgusunu hamsinin üzerine yerleştirin ve düzeltin, ardından hamsi kenarlarından sarkacak şekilde dolguyu kapatın. Fırını 200 dereceye ısıtın, kalıbı içine yerleştirin ve Türk pilavını yaklaşık 30-32 dakika pişirin.
Bitmiş yemeği geniş bir tabağa çevirin ve masaya bir ikram olarak servis edin. Afiyet olsun Bahri Aykut