GECİLTE BALIK DOLMASI


 GEFİLTE BALIK (BALIK DOLMASI)

Yahudi mutfağında, tatillerde balık dolması her zaman ana yerlerden birini işgal eder. Bu yemeğin kullanımı, Şabat, Fısıh, Roş Aşana gibi "iyi günler" yemeği ile ilişkilendirilir.


İçindekiler

Sazan - 1 adet (yaklaşık 1 kilogram)

Beyaz somun - 2 dilim (kabuksuz)

Soğan - 1 adet (büyük)

Yumurtalar - 1 adet

Öğütülmüş karabiber - tatmak

Tuz - tatmak

Matzo unu - 3 yemek kaşığı

Havuç - 2 adet (orta boy)

pancar - 1 adet

Yemek pişirmek

Balığı pullardan temizleyin (pulları ayrı bir kaseye koyun, yine de ihtiyacınız olacak), ardından sazanın başını bir tahta üzerinde kesin ve karnı açmadan tüm iç kısımlarını çıkarın, sonra kesin solungaçları kafadan çıkarın ve başı karkasla birlikte akan suda yıkayın.

Sazan karkasından kuyruklu yüzgeçleri kesin, ardından karkası (enine) yaklaşık 3 santimetre genişliğinde parçalar halinde kesin. İnce, keskin bir bıçak alın ve her bir balık parçasının ortasındaki tüm eti kesin (deriyi kırmamaya ve deride biraz et bırakmamaya çalışın). Sırttaki tüm eti kemiklerle kesin (sırtla birlikte kemikleri atmayın, yine de işe yarayacaklardır).


Bir kaseye biraz su dökün ve 2 somun dilimini içine batırın, ardından sıkın. Büyük bir soğanı kabuğundan soyun (bu arada, kabuğu da saklayın, gelecekte işe yarayacaktır) ve 4 yarıya bölün.

 Kıyma makinesini çalıştırın ve doğranmış soğanı, balık filetoyu ve ıslatılmış somun dilimlerini içinden geçirin. Kıyma ile bir kaseye bir yumurta kırın, ardından her şeyi tuzlayın, beğeninize göre karabiber, ardından kıymayı yoğurmaya başlayın, içine yavaş yavaş matzo unu ekleyin. Balık derisi parçalarını hazırlanan kıyma ile doldurun, ardından oval bir şekil verin.


Havuçları pancarla yıkayın, soyun ve kalın halkalar halinde kesin.


Geniş bir tencere alın, ilk tabakaya soğan kabuğunu yayın, ardından balık kemiklerini pullar, yüzgeçler ve kesilmiş bir kafa ile parçalara ayırın. Kafa ile kemiklerin üzerine pancarlı havuç halkaları koyun, tavaya soğuk su dökün ve ateşe verin.

Tavadaki su kaynayınca kıyma ile balık parçalarını dikkatlice tavaya indirin, ardından ısıyı en aza indirin ve yaklaşık 2 saat pişirin (tavanın kapakla kapatılmasına gerek yoktur), gerekirse su ekleyebilirsiniz (balığı biraz örtmelidir).

Balık tenceresini ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Derin dipli geniş bir tabak alın ve içine sıcak balık parçaları koyun, her balık parçasının üzerine bir pancar çemberi ve bir havuç çemberi koyun, ardından suyu dökün ve yemeği buzdolabına koyun.

Gefilte Balık masasında soğutulmuş olarak servis yapın.  Afiyet olsun Bahri Aykut

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dut yaprağının faydaları

Tuzlu Kremalı Cheescake

Örgülü çengel Ekmeği Tarifi