EKMEK HELASİ


 EKMEK HELASI

Challah, Şabat'ın kutsal bayramında pişirilen geleneksel Yahudi bayramı ekmeğini ifade eder. Challah, adını Tevrat'ın buyruğundan almıştır, bu buyruk, taze karıştırılan hamurdan küçük bir parçanın ayrılması gerektiğini (hamurun bu kısmına challah denirdi) ve kurban için kullanılan kısmın bu olduğunu söyler. İsrail'de ekmek hamuru yoğururken yine de hamurdan küçük bir parça koparıp yakarlar.

İçindekiler

Su - 1/2 su bardağı (ılık)

şeker - 2 yemek kaşığı

maya - 2 yemek kaşığı (kuru)

Tuz - 2 çay kaşığı

Yumurtalar - 5 adet

Buğday unu - 4 su bardağı

Bitkisel yağ - 1/4 su bardağı

Haşhaş - Dekorasyon için

Susam - Dekorasyon için

Yemek pişirmek

Bir kase alın, içine su dökün, maya ve tuzla şeker ekleyin, her şeyi iyice karıştırın ve kaseyi yaklaşık 15-20 dakika ılık bir yere koyun. Başka bir kase alın, içine üç yumurta kırın ve çırpın.

Derin dipli bir kase alın ve içine unu eleyin, ardından unlu kaseye maya karışımı ve 2 yemek kaşığı bitkisel yağ ile çırpılmış yumurtaları dökün. Pişmemiş hamuru yoğurun, ardından bir havlu veya örtü ile örtün ve yaklaşık 2 saat ılık bir yere koyun (hamur saatte bir yumruklanmalıdır).

Bitmiş hamuru kaseden çıkarın ve 2 yarıya bölün, ardından hamurun her yarısını 3 parçaya bölün ve bunlardan demetler oluşturun. Demetlerin tüm uçlarını birbirine tutturun, ardından demetlerden bir at kuyruğu (challah) örün.

Bir fırın tepsisi alın, ardından duvarlarını bitkisel yağla yağlayın, challah'ı dikkatlice bir fırın tepsisine koyun ve fırın tepsisini yaklaşık yarım saat ılık bir yere koyun. Hamur kabarırken kalan 2 yumurtayı bir kapta çırpın.

Bir pişirme fırçası alın ve challah'ın yüzeyini çırpılmış yumurta ile fırçalamak için kullanın, ardından üzerine haşhaş tohumu ve susam serpin.

Fırını açın ve 180 dereceye kadar ısınmasına izin verin, ardından fırına ekmekli bir fırın tepsisi koyun ve altın bir kabuk görünene kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

Bitmiş challah'ı fırından çıkarın, bir havluyla örtün ve biraz soğumaya bırakın, ardından ekmeği masaya servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun Bahri Aykut

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dut yaprağının faydaları

Tuzlu Kremalı Cheescake

Örgülü çengel Ekmeği Tarifi