DERSTEN YILBAŞI HALİ
DRESDEN YILBAŞI HALI
NOEL HALI
Sakson şefler arasında, zencefilli ekmeğin hazırlanması, mutfak sanatının zirvesi olarak kabul edilir. 16. yüzyılda, Saksonya prenslerinin arkadaşlarına Noel için o yılların kaynaklarına göre "bir bankın uzunluğuna" ulaşabilen kocaman kokulu zencefilli kurabiye vermeleri bir gelenekti.
İçindekiler
Süt - 3/4 su bardağı
maya - 2 yemek kaşığı (kuru)
şeker - 3 yemek kaşığı
Buğday unu - 2 ve 1/2 su bardağı
Tuz - tatmak
Limon kabuğu rendesi - bir limon
Badem - 150 gram (soyulmuş, doğranmış)
Tereyağı - 300 gram
Kakule - 1 çay kaşığı (öğütülmüş)
Kuru üzüm - 4 yemek kaşığı (çekirdekleri çıkarılmış)
Bitkisel yağ - 2 yemek kaşığı
Pudra şekeri - 3 yemek kaşığı
Yemek pişirmek
2 yemek kaşığı kuru maya ve 3 yemek kaşığı şekeri ılık sütte eritin. Masanın üzerine 2,5 su bardağı unu bir elekle eleyin (bir un kaydırağı alacaksınız). Tepenin üzerinde bir kuyu açın ve seyreltilmiş mayayı şeker, hafif tuz ile dökün ve hamuru yoğurun. Üzerini örtüp ılık bir yerde yarım saat mayalanmaya bırakın.
Hamur kabardığında bir limonun kabuğunu, 150 gram badem ve tereyağını, bir çay kaşığı kakuleyi ve dört yemek kaşığı yıkanmış kuru üzümü ekleyin. Hamuru iyice yoğurun, pamuklu bir havluyla örtün ve 20 dakika bekletin.
Hamura zencefilli kurabiye şekli verin ve bitkisel yağ ile yağlanmış bir fırın tepsisine koyun ve zencefilli kurabiyenin çıkması için 15 dakika bekletin.
Zencefilli kurabiye içeren bir fırın tepsisini önceden 200 dereceye ısıtılmış bir fırına koyun ve 40 dakika pişirin. Kalan 150 gram tereyağını eritin.
Zencefilli kurabiye fırından çıkarın ve eritilmiş tereyağının yarısı ile fırçalayın, ardından pudra şekeri ile tozlayın. Daha sonra kalan eritilmiş tereyağı ile tekrar fırçalayın ve kalan pudra şekeri serpin. Servis yapmadan önce pastayı biraz soğumaya bırakın. Afiyet olsun Bahri Aykut