MANTARLI LAZANYA TARİFİ
MANTARLI LAZANYA TARİFİ
kremalı bir LİKÖR sosunda yabani mantarlarla inanılmaz bir şekilde birleştirilir. Baharatlı Pinot Noir, bu yemeğin mükemmel eşlikçisidir.
İçindekiler
Tereyağı - 2 yemek kaşığı
Zeytinyağı - 2 yemek kaşığı
Arpacık - 3 orta boy soğan
Mantar - 900 gram (orman)
Tuz - tatmak
Beyaz biber - tatmak
Kuru beyaz LİKÖR - ½ su bardağı
Krema - 2 su bardağı + 2 yemek kaşığı (kalın)
Maydanoz - ¼ fincan ince kıyılmış
Lazanya yaprakları - 350 gram
Parmesan peyniri - 450 gram
Yemek pişirmek
Mantarları hafif tuzlu suda yaklaşık 20 dakika kaynatın ve ardından ince şeritler halinde kesin. Sarımsakları ince ince doğrayın. Peyniri küçük küpler halinde kesin.
Fırını 350 dereceye kadar önceden ısıtın. Yaklaşık 20x30 cm boyutlarında bir fırın tepsisi alın ve zeytinyağı ile yağlayın ve bir kenara koyun. Tereyağını geniş ve derin bir tavada eritin, ardından doğranmış soğanı ekleyin ve yaklaşık bir dakika soteleyin. Sonra mantarları ekleyin, her şeyi tuz ve karabiberle baharatlayın ve mantarlar kızarana kadar (yaklaşık 18 dakika) ara sıra karıştırarak yüksek ateşte pişirin. Ardından şarabı tavaya dökün ve sıvı buharlaşana kadar (yaklaşık 1 dakika) pişirin, kremayı ekleyin ve kaynatın. Isıyı orta seviyeye düşürün ve yaklaşık 5 dakika daha pişirin. Daha sonra maydanoz, gerekirse tuz ve karabiberi ekleyip tavayı ocaktan alın.
Bu sırada lazanya yapraklarını hafif tuzlu suda al dente kıvamına gelene kadar pişirin. Çarşafları soğuk su altında durulayın ve bir tabağa koyun.
Hazırlanan fırın tepsisine lazanya yapraklarının ¼'ünü yerleştirin. Ardından mantar karışımının 1/3'ünü ve peynirin ¼'ünü ekleyin. Katmanları 2 kez tekrarlayın: lazanya yaprakları, mantar karışımı, peynir, son kat lazanya yaprakları olmalıdır. Üst tabakayı kalan 2 yemek kaşığı krema ile fırçalayın ve peynirin geri kalanını üstüne koyun.
Fırın tepsisini folyo ile kapatın, önceden 350 derece ısıtılmış fırına koyun ve 15 dakika pişirin, ardından folyoyu çıkarın ve peynir kabuğu altın rengi olana kadar yaklaşık 15 dakika pişirmeye devam edin. Ardından yemeği fırından çıkarın, 15 dakika bekletin ve ardından servis yapın.
Afiyet olsun Bahri Aykut