SAFRANBOLU BÜKMESİ
Malzemeler :
2 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçine;
350 gr. kıyma
1 demet ıspanak
1/2 demet maydanoz
2 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
Yeterince karabiber
Üzerine;
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
Yağlamak için; tereyağı
Yapılışı :
Ilık suya maya ve toz şeker atılıp karıştırılır; 5 dakika kadar beklenir. Üzerine sıvı yağ, tuz ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, 1 saat mayalanmaya bırakılır.
Bir tavaya biraz sıvı yağ alınıp ısıtılır, kıyma eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur, tuzu ayarlanıp soğumaya bırakılır.
Taze soğan, maydanoz (saplarıyla birlikte) ve 1 adet kuru soğan kıyılır, ıspanak yaprakları ince doğranır, tuz eklenip ovulur. Üzerine soğumuş kıyma ve karabiber eklenip karıştırılır.
Mayalanan hamur 6 eşit bezeye bölünür; merdane yardımıyla uzun pide şeklinde açılır, hazırlanan iç malzemenin 1/6'i hamurun ortasına yerleştirilir. Hamurun önce bir tarafı, sonra diğer tarafı ilk katlanan hamurun üzerine gelecek şekilde kapatılır. Bütün malzeme bitene kadar işleme devam edilir. Yoğurt ve yumurta çırpılıp pidelerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine tereyağı sürülür. Dilimlenip kızılcık şerbeti veya ayranla servis yapılır.
Afiyet olsun. Bahri Usta