SAFRANBOLU BÜKMESİ






Safranbolu Bükmesi 

 Malzemeler :

2 su bardağı ılık su

1 paket yaş  maya

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı toz şeker

1,5 tatlı kaşığı tuz

aldığı kadar un


İçine;

350 gr. kıyma

1 demet ıspanak

1/2 demet maydanoz

2 adet taze soğan

1 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı tuz

Yeterince karabiber 

Üzerine;

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı yoğurt

Yağlamak için; tereyağı

Yapılışı :

Ilık suya maya ve toz şeker atılıp karıştırılır; 5 dakika kadar beklenir. Üzerine sıvı yağ, tuz ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, 1 saat mayalanmaya bırakılır.

Bir tavaya biraz sıvı yağ alınıp ısıtılır, kıyma eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur, tuzu ayarlanıp soğumaya bırakılır.

Taze soğan, maydanoz (saplarıyla birlikte) ve 1 adet kuru soğan kıyılır, ıspanak yaprakları ince doğranır, tuz eklenip ovulur. Üzerine soğumuş kıyma ve karabiber eklenip karıştırılır.

Mayalanan hamur 6 eşit bezeye bölünür; merdane yardımıyla uzun pide şeklinde açılır, hazırlanan iç malzemenin 1/6'i hamurun ortasına yerleştirilir. Hamurun önce bir tarafı, sonra diğer tarafı ilk katlanan hamurun üzerine gelecek şekilde kapatılır. Bütün malzeme bitene kadar işleme devam edilir. Yoğurt ve yumurta çırpılıp pidelerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine tereyağı sürülür. Dilimlenip kızılcık şerbeti veya ayranla servis yapılır.

Afiyet olsun. Bahri Usta

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dut yaprağının faydaları

Tuzlu Kremalı Cheescake

Örgülü çengel Ekmeği Tarifi