İYALYAN PANYAKOTA TARİFİ
İTALYAN PANAKOTA TARİFİ
Pannacotta, İtalyan mutfağındaki en eski tariflerden biridir ve Roma İmparatorluğu'nun gerileme dönemine kadar uzanır, ancak o günlerde pannacotta, buzdolabı olmadığı için daha çok sütlü jöle gibiydi. Bu tatlı, dağıtımını ülkeyi terk eden İtalyan göçmenler sayesinde kazanmıştır.
İçindekiler
Jelatin - 2 yemek kaşığı
Su - 1/4 su bardağı
krema - 2 su bardağı (yağlı)
şeker - 100 gram
Vanilya şekeri - 1/2 çay kaşığı
meyve sosu - 1/2 su bardağı
Taze meyveler - 50 gram (ahududu, çilek veya yaban mersini)
Nane - 5 yaprak (taze)
Yemek pişirmek
Bir kase alın, içine jelatin dökün, ardından bir kaseye soğuk su dökün, her şeyi karıştırın ve jelatinin şişmesi için 1 saat bekletin. Bir saat sonra jelatin kasesini mikrodalgaya koyun ve içindekileri eriyene kadar ısıtın (mikrodalga yerine su banyosu kullanılabilir).
Bir tencere alın, içine krema dökün, ardından kremaya vanilya şekeri ile toz şeker ekleyin, her şeyi karıştırın ve tencereyi ateşe verin. Krema kaynamaya başlar başlamaz ısıyı azaltın ve ısıtılmış jelatini tavaya dökün, her şeyi iyice karıştırın, krema ve jelatin karışımını biraz ısıtın ama kaynatmayın.
5 kalıp alın (geniş şeffaf bardaklar alabilirsiniz) ve ısıtılmış krema ve jelatin karışımını içlerine dökün, ardından kalıpları yaklaşık 3-4 saat buzdolabına koyun.
Panna cotta hazır halde, donduğu kalıpta servis edebilir veya panna cotta'yı tatlı tabağına koyabilirsiniz. Servis yapmadan hemen önce panna cotta'yı meyve sosuyla dökün (meyve yerine çikolata veya meyveli çikolata kullanılabilir), ardından tatlıyı taze kesilmiş meyvelerle süsleyin, her bardağa bir nane yaprağı koyun ve ikramı masaya servis edin.
Ama aslında sosu kullanmasanız bile tatlı yine de çok lezzetli olacaktır.
Afiyet olsun Bahri Aykut