Fırında kızarmış soslu hindi tarifi
FIRINDA KIZILCIK SOSLU HİNDİ
NOEL TÜRKİYE
Hindi, Birleşik Krallık'ta Noel sofrasının kraliçesidir ve gelenek oradan Avrupa ve Amerika'nın geri kalanına yayılmıştır.
İçindekiler
Birleştirmek:
Hindi - 1 adet (yaklaşık 4-5 kilogram)
Tuz - tatmak
Öğütülmüş karabiber - tatmak
Yağ - 50 gram
Ampul - 1 adet (orta)
Hindi karaciğeri - 100 gram
Beyaz ekmek - 2 dilim (kabuksuz)
Badem - 100 gram
kuru üzüm - 100 gram
Elma - 1 orta boy
Yumurtalar - 2 adet
Süt - 3 yemek kaşığı
Adaçayı - 1/2 çay kaşığı (kurutulmuş)
Kimyon - 1/2 çay kaşığı (öğütülmüş)
Limon suyu - 2 yemek kaşığı
Tereyağı - 2 yemek kaşığı
Kırmızı biber - 1 çay kaşığı (öğütülmüş)
Sos için:
Şeker - 1/2 su bardağı
kızılcık - 200 gram
Turuncu - 1 adet
Limon suyu - 2 yemek kaşığı
Kırmızı kuru şarap - 3 yemek kaşığı
Yemek pişirmek
Hindi karkasını durulayın, kurutun, ardından hem içini hem de dışını biber ve tuz karışımıyla ovalayın (işlenmiş hindi yaklaşık 60 dakika demlenmelidir). 50 gram domuz pastırması ile 100 gram hindi ciğeri küp şeklinde doğrayın, ardından soyulmuş soğanı küçük parçalar halinde kesin. Pastırmayı tavaya aktarın ve içindeki yağı eritin, ardından ısıyı orta seviyeye düşürün ve karaciğeri soğanla birlikte tavada kızartın (malzemeleri kızartmak yaklaşık 5-7 dakika sürer).
2 dilim ekmeği küpler halinde kesin, ardından 180 dereceye ısıtılmış bir tavada kurutun (ekmek yaklaşık 3-4 dakika kurur). 100 gram bademi doğrayın, 100 gram kuru üzümü akan suda yıkayın, 1 elmayı çekirdekli soyun ve posayı küpler halinde kesin. Bir kase alın, üzerine 2 yumurta, 3 yemek kaşığı süt ekleyin ve her şeyi iyice çırpın.
Bir kase alın, üzerine kavrulmuş ciğer, soğan, galeta unu, badem, kuru üzüm ve elmayı ekleyin ve her şeyi karıştırın. 1 çorba kaşığı limon suyunu bir kaseye dökün, kimyon ve adaçayı, hazırlanan yumurta karışımını ekleyin ve her şeyi tekrar karıştırın.
Hindi karkasını hazırlanan karışımla doldurun ve kenarlarını kürdan ile sabitleyin, ardından kalan limon suyunu hindinin üzerine serpin. 2 yemek kaşığı yumuşatılmış tereyağı ile 1 tatlı kaşığı kırmızı biberi karıştırın ve hindinin yüzeyine bu karışımdan sürün. Bir fırın tepsisi alın ve üzerine kuş karkasını yerleştirin.
Fırını 130-140 dereceye ısıtın, içine bir fırın tepsisi yerleştirin ve hindiyi yaklaşık 8-9 saat pişirin (pişirme sırasında mümkün olduğunca sık hindinin üzerine salgılanan suyu dökün). Bitmiş hindiyi fırından çıkarın ve biraz soğutun, ardından kürdanları çıkarın, dolguyu çıkarın ve dilimler halinde kesin.
Sosu hazırlamak için: bir tencereye alın, üzerine 1/2 su bardağı toz şeker ekleyin, ardından şekeri ateşte ısıtın (şeker tamamen eriyip altın rengi almalıdır). 200 gram kızılcık yıkayın, ardından portakalın suyunu sıkın. Kızılcık şurubu ile tavaya limonlu portakal suyu ve 3 yemek kaşığı sek kırmızı şarap ekleyin, her şeyi iyice karıştırın ve sosu yaklaşık 10-15 dakika pişirin (ateş minimum olmalıdır). Bitmiş sosu soğutun, ardından serin bir yerde 2 saat demlenmeye bırakın.
Geniş bir tabak alın, üzerine bir hindi koyun, yanına dolguyu yayın ve kızılcık sosuyla birlikte masaya ikram edin.
Afiyet olsun Bahri Aykut