ÖRGÜLÜ SOMUN EKMEK TARİFİ
Somun Ekmek. İçindekiler:
1 su bardağı ılık su
2 çay kaşığı aktif kuru veya hazır maya
4 bardak çok amaçlı un (20 ons'a eşdeğer)
1/4 su bardağı beyaz şeker, artı 1/2 çay kaşığı
2 çay kaşığı tuz
3 yumurta
1/4 su bardağı sıvı yağ
Talimatlar:
Stand mikserinin kasesine ılık su ve 1/2 çay kaşığı şeker ekleyin. (Henüz mikseri çalıştırmayın.)
Mayayı ılık suyun üzerine serpin.
Mayanın yaklaşık 5 dakika kadar uyanmasına izin verin.
Unu, 1/4 su bardağı şekeri, tuzu, 2 tam yumurtayı ve 1 yumurta sarısını (beyazını daha sonra yumurta yıkamak üzere saklayın) ve yağı ekleyin.
Mikseri hamur kancası aparatıyla çalıştırın ve yaklaşık 8 dakika boyunca düşük hıza ayarlayın (Ben Kitchen Aid mikserimde hız 2'yi kullandım).
Hamur karıştırılırken geniş bir kaseye pişirme spreyi püskürtün.
Hamur hazır olduğunda, top haline getirin, yağlanmış kaseye koyun ve kaseyi streç filmle kapatın.
Hamuru, boyutu iki katına çıkana kadar sıcak, hava akımı olmayan bir yere koyun. (Evinizin sıcaklığına bağlı olarak 45 dakikadan 2 saate kadar sürebilir.)
Hava ceplerini çıkarmak için hamuru aşağı doğru bastırın ve kaseden çıkarın.
Hamuru 6 parçaya bölün. (Süper doğru olması için benimkini tarttım, ancak bu tür şeylerde iyi bir gözünüz varsa veya ne kadar düzgün olduğunu umursamıyorsanız bu kesinlikle gerekli değildir.)
Hamur parçalarının her birini alın ve yaklaşık 16 ila 18 inç uzunluğunda ip benzeri bir şerit halinde yuvarlayın. (Onları açtıktan sonra biraz daralma eğilimi gösterirler, bu nedenle biraz daha uzun süre genellikle iyi bir fikirdir.)
6 telin tamamı hazır olduğunda, kendinizi hamura bulaştırmadan 6 şeyi nasıl örebileceğinize dair talimatlar ve birçok resim için mutfağa gidin. Ben bu konuda onlardan daha iyi açıklayabilecek kadar iyi değilim o yüzden denemeyeceğim bile. (Bir noktada talimatları kaybolursa veya buraya yorum bırakırsanız açıklamaya çalışacağım. Umarım bu gerçekleşirse o zamana kadar bu konuda daha iyi olurum.)
Örgülü somununuzu pişirmeyi düşündüğünüz tavaya alın ve tekrar kabarması için hava akımı olmayan sıcak ortamınıza koyun. Boyutu tekrar iki katına çıkmayabilir, ancak yaklaşık bir saat içinde oldukça güzel bir şekilde şişmesi gerekir.
Somunu tekrar kabarmaya bıraktıktan sonra fırını önceden 350F'ye ısıtın.
Fırının ısınmasını beklerken, küçük bir kapta yumurta beyazını (daha önce hamurda sadece sarısını kullandığınızda biriktirdiğiniz) ve 1 yemek kaşığı ılık suyu birleştirin.
Yumurta akını somunun her yerine fırçalayın. (Tüm kıvrımlara ve kenarlara girin.) Bunu başarmak için muhtemelen yumurta yıkamanın tamamını kullanmayacağınızı unutmayın.
Çöreği önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
Ekmeği fırından çıkarırken çok nazik olun. Tüm bu narin örgüler ekmeğe ilginç bir görünüm ve doku kazandırır, ancak somunu biraz zayıf yapma eğilimindedir. Hareket ettirmeye çalışmadan önce biraz soğumasını sağlamak için tavada 5 ila 10 dakika bekletmek en iyisidir. Afiyet olsun Bahri Aykut