MANTARLI BERYANİ TARİFİ


 Lezzetli Mantarlı Biryani - Güney Hindistan Tarifi


Malzemeler

Basmathi Pirinç - 3 bardak

Tarçın çubuğu - 1 inç kalınlığında

- 2

Kakule - 2

Yıldız anason - 1

Nane - 3-4 yaprak

Limon suyu - 1/2 limon

Tatlandırmak için tuz


Masala için

Mantar - 12 ons

Soğan - 2 ince doğranmış

Zencefil sarımsak ezmesi - 2 çay kaşığı

Yeşil soğuk salça - 1 çay kaşığı

Domates - 3

Yoğurt - 1/2 su bardağı

Zerdeçal tozu - 1/2 çay kaşığı

Soğuk toz - 2 yemek kaşığı

Kişniş tozu - 2 yemek kaşığı

Rezene tozu - 1/2 çay kaşığı

Biber tozu - 1/ 3 çay kaşığı

Garam masala - 3/4 çay kaşığı


Süslemek için

İnce dilimlenmiş kızarmış soğan - 1

Kişniş yaprağı - 1/4 bardak

doğranmış nane yaprağı - 4-5

Safran - 1/3 bardak süte batırılmış bir tutam 

Yağ - 1 çay kaşığı 

Kakule ve Tarçın tozu - her biri 1/3 çay kaşığı


Pirinci yarım saat suda bekletin, süzün ve bir kenara koyun. Ağır tabanlı bir tavayı ısıtın ve içine bir çay kaşığı yağ ekleyin. Sıcakken pirinci ekleyin ve yağın pirinci kaplaması için kısık ateşte karıştırarak pişirin. 6 su bardağı suyu dökün. Karanfil, tarçın, kakule (tercihen tüm baharatları tülbente bağlayıp kaynar suya koyun), nane ve tuzu ekleyin. Pirinç %70 pişince suyunu süzün ve soğuması için bir tabağa yayın. 

Soğanları çıtır çıtır olana kadar kızartın. Kaju fıstıklarını kavurun ve ardından kuru üzümleri ekleyin. Bunu süslemek için bir kenara koyun. 


Kuru mantarları yıkayıp silin. Büyük olanları daha küçük küpler halinde kesin. Bir tavada yağı ısıtın ve mantarları kızartın veya soteleyin. Mantarları gruplar halinde ekleyin. Kral istiridye mantarlarını güzelce ve altın rengi oluncaya kadar kızartın. Hızlı bir şekilde karıştırarak son kez kızartmak için narin mantarları sonuna doğru ekleyin. Bunu bir kenara bırakın.


Yağı bir tavada ısıtın ve ezilmiş veya ince doğranmış sarımsak, zencefil, yeşil biber ve nane yapraklarını ekleyip bir dakika kadar kızartın. Dilimlenmiş soğanı ve ezilmiş arpacık soğanı ekleyin ve altın kahverengi olana kadar kızartın. İnce doğranmış domatesleri ekleyip yumuşayana kadar soteleyin. Zerdeçal tozu, kişniş tozu, soğuk toz, garam masala'nın yarısı, rezene tozu ekleyin ve iki dakika soteleyin. Bu pişmiş soğan masalasından bir kaşık dolusu alın, yoğurda karıştırın ve iyice karıştırın. Şimdi bunu masalaya ekleyin (bu onun kıvrılmasını önleyecektir). Yarım bardak sıcak su dökün ve iyice karıştırın. Mantarları ekleyin ve iki ila üç dakika pişirin.


Ağır tabanlı bir tavaya pirincin yarısını katlayın. Kıyılmış kişniş yapraklarını ve biraz kızarmış soğanı, fındıkları ve kuru üzümleri serpin. Mantar masalasını katmanlayın. Pirinç ve mantarlı masala arasında geçiş yaparak katmanlamaya devam edin. Pirincin üstünü doğranmış kişniş yaprakları, kızarmış fındık, kuru üzüm ve kızarmış soğanla süsleyin. Üzerine kakule tozu serpin, eritilmiş yağı dökün ve üstüne süte batırılmış safran dökün. İsterseniz biraz sarı renk ekleyebilirsiniz. Biryani'nin buharlaşması ve tatların gelişmesi için sıkıca kapatın ve 10-12 dakika kısık ateşte bekletin. Pappadam, turşu ve raita veya yoğurtla sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun Bahri Aykut 



Bu blogdaki popüler yayınlar

Gürcü Khachapuri Tarifi

BALIKLI CANNELLONİ TARİFİ

Taylant usulü Tavuk Şiş Tarifi